13 січня офіційно відзначається Національний день без глютену. Вперше свято почали відзначати у 2014 році з метою підвищення обізнаності суспільства про аспекти безглютенової дієти.
Що таке глютен?
Глютен, або клейковина – це білок, який міститься у багатьох злакових культурах: пшениці, вівсі, житі, ячмені, а разом з тим — і в похідних від них: хлібобулочних виробах. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів. Він надає цим продуктам густоти та в‘язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.
Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Але є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов‘язано з аутоімунною хворобою – глютеновою ентеропатією або целіакією.
Целіакія – генетичне аутоімунне захворювання, яке пошкоджує ворсинки тонкої кишки і заважає засвоєнню поживних речовин з їжею. Наразі не існує препаратів, які б лікували целіакію чи чутливість до глютену. Єдиний ефективний засіб профілактики для людей з целіакією – безглютенова дієта.
Як святкувати Національний день без глютену?
- Одним з найкращих способів відзначити свято – їсти продукти без глютену.
- Спробуйте самостійно приготувати страву без глютену
Знайдіть в Інтернеті смачний рецепт та вирушайте до міста! Готові на виклик? Спробуйте спекти хліб з рисової або мигдальної муки.
- Поділіться приготованою їжею в соціальних мережах
Обов’язково опублікуйте фотографії вашої безглютенової їжі та випічки, щоб якомога більше людей дізналось про це свято.
Дотримуйтесь повноцінного харчування. І будьте здорові!