В Україні нарешті є чіткі вимоги до знань, навичок та компетентностей кухарів у закладах освіти. 15 березня 2024 року Національна агенція кваліфікацій занесла до Реєстру кваліфікацій професійний стандарт “Кухар закладу освіти”. Цей стандарт виник у рамках реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.
Розробником професійного стандарту є ГО “Національна асоціація громадського харчування”, до процесу створення та обговорення стандарту, було залучино представників різних сфер, таких як Проєктний офіс реформи шкільного харчування, Міністерство освіти і науки України, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО “Культфуд”, а також висококваліфіковані фахівці закладів вищої, професійно-технічної освіти та підприємств, що забезпечують харчування дітей.
Стандарт пройшов етап публічного громадського обговорення, де кожен міг внести свій внесок у формування вимог до компетентностей фахівців, які забезпечуватимуть харчуванням дітей, шляхом подання пропозицій та зауважень. Після ретельного аналізу відповідні корективи були внесені у текст стандарту.
У професійному стандарті визначені професійні кваліфікації, а також наведено документи, які підтверджують професійні кваліфікації, вимоги до стажу роботи, професійних навичок та підвищення професійної кваліфікації. Крім того, чітко визначені трудові функції осіб, які забезпечуватимуть харчуванням дітей у школах та дитячих садках, а також їх компетентності, знання, уміння та аспекти відповідальності під час виконання робочих обов’язків.
Посилання на стандарт https://register.nqa.gov.ua/profstandart/kuhar-zakladu-osviti