Чеські батьки знають, що діти їли в школі. На офіційному сайті кожної школи розміщене меню на тиждень вперед, а роздруковане висить в їдальні.
У кожної дитини – свій магнітний ключ, яким вона замовляє страви, коли підходить черга на роздачі. Коли дитина обрала меню – кухарі бачать номер на спеціальному табло. Школярів просять визначатись якомога раніше: так легше розрахувати скільки порцій якої страви готувати, аби нічого не залишалось.
Сучасні технології полегшують роботу кухарям. Продукти до шкіл закуповуються за ринковими цінами, а за обід платять батьки. За «суп, основну страву і йогурт» – приблизно 30 гривень.
Вони готують не лише здорові, а ще й сучасні страви. Овочі, фрукти, риба та бобові – основа кожного дитячого раціону.
Напівфабрикати, наприклад, курячі рулети та бургери, готують дітям вкрай рідко – 2-3 рази на рік. Свіжі фрукти та овочі в шкільні їдальні привозять кожного дня.
Якість та смакові властивості шкільних обідів позначаються на харчуванні вдома. Велика кількість батьків телефонують у школи і запитують рецепт тієї чи іншої страви, якою дитину годували в їдальні.