Практичний досвід та вивчення літератури з безпечності харчових продуктів свідчить, що успіх запровадження, моніторингу та перевірки системи НАССР залежить від комплексу управлінських, організаційних та технічних факторів. Стикаючись з безліччю цих взаємопов’язаних даних, школи, можуть відчувати суттєві труднощі.
Сьогодні, розповімо вам про шість основних постулатів, дотримуючись яких, ви зможете звести до мінімуму порушення санітарних норм.
- Температурний скринінг – контроль температур на всіх етапах: від моменту виготовлення їжі до її споживання;
- Контроль якості – вся продукція, що надходить в харчоблок повинна мати відповідні сертифікати якості;
- Контроль вологи – волога в шкільних їдальнях – це велике зло тому що може з’явитись грибок. Це напряму впливає на тривалість зберігання продуктів;
- Сусідство продуктів і процесів – чистий і брудний посуд не може знаходитись одне біля одного, так само, як і м’ясо зберігатись та оброблятись поряд з молочними продуктами;
- Гігієна працівників – миття рук по графіку, спецодяг, справжні санітарні книжки тощо;
- Контроль часу – термін придатності їжі після того, як вона виготовлена.
Якщо ви запам’ятаєте та будете слідувати цим шести постулатам – стане набагато легше дотримуватись безпекових норм НАССР! А школярі почнуть смачно та безпечно харчуватися!