Ми продовжуємо рубрику-знайомство із міжнародним досвідом шкільного харчування.
Країна, з якою сьогодні познайомимось – Австралія.
Більшість австралійських школярів беруть їжу з дому, але і в їдальнях є можливість придбати готовий обід чи перекус. Харчують дітей з ініціативи батьків-волонтерів, структура всередині школи або найнята компанія-постачальник.⠀
Окрім, обідів діти початкової школи мають додаткову перерву ”crunch and sip”, щоб перекусити принесеними з дому фруктами та овочами, попити води.⠀
На початку 2000-х громадські організації почали бити на сполох щодо поширення ожиріння серед учнів. А вже в 2009 році уряд Австралії заснував проект The National Healthy School Canteens, у межах якого розробили посібник і навчальні матеріали для керівників їдалень з рецептами й описом продуктів.
⠀У фінальному документі групи продуктів розбиті на три категорії:
«зелені» – мають бути в раціоні щодня,
«жовті» – в обмежених кількостях,
«червоні» – повністю заборонені в школах.⠀
Таким чином уряд хотів зробити меню якомога «зеленішим», тобто наповнити продуктами з першої категорії – водою і молочними напоями без цукру, цільнозерновими кашами, пастою, рисом, молочними та соєвими йогуртами, поп-корном без добавок, свіжими, замороженими та консервованими овочами і фруктами, бобовими, м’ясом та рибою тощо.
⠀А що ж під забороною?⠀
Напої з кофеїном, цукерки, пончики, круасани, смажені та жирні страви, а також ароматизовані продукти.⠀
Вартість шкільного харчування – 10$/день.