ЛИТВА: шкільне харчування

У Литовських школах діє принцип “шведського столу”:

▪️ Щоб заохотити школярів їсти більше овочів та фруктів, дітям почали давати їх в першу чергу, а вже потім суп та/або основну страву.

▪️ Обираючи їжу самостійно, діти стають більш незалежними та усвідомленими.

▪️ Формується культура споживання їжі: розвивається смак та здорові харчові звички.⠀

Фінансування шкіл:

▪️ Освіта – пріоритетний напрямок державної політики Литовської Республіки. Кожен мешканець щомісяця спрямовує на освіту 2% доходу – на конкретну школу або до бюджету. Усі шкільні заклади мають фінансову автономію.

▪️ З 2020 року дошкільнята та першокласники харчуються безкоштовно, незважаючи на доходи їх батьків.

Заборонено:

▪️ Страви, смажені на олії, наприклад, кукурудза чи картопля.

▪️ Цукерки, шоколад, вироби з шоколадом або кремом.

▪️ Кисіль, бульйонні концентрати, копчена риба, м’ясні консерви та рибні продукти, субпродукти (нирки, мозок, легені).⠀

🟢Крім того, у литовських школах почали популяризацію «здорового харчування» через соцмережі – на сторінки освітнього закладу завантажують привабливі фото денних страв, аби учні могли оцінити їх, ще до відвідин їдальні. Зі слів педагогів, такий принцип дуже дієвий та зменшує бажання дітей їсти поза межами школи.

#NFA#НАГХ#Громадське_харчування#Шкільне_харчування

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

NFA

Національна асоціація громадського харчування

КОНТАКТИ

РОЗСИЛКА

Залиште свій мейл, щоб бути в курсі подій